Artikkeleita lastenvaunuista ja rattaista

Artikkeleita jotka käsittelevät valintaa, valintaperusteita, ostamista, myymistä, oikeaa käyttöä, huoltamista yms.

Vaunusanastoa

Mitä  tarkoittaa heittoaisa tai travel system?
Vaunuviidakko  vilisee  erilaisia termejä, joiden kanssa ensikertalainen voi olla ihmeissään.

Heittoaisa/kääntöaisa

Vaunujen työntöaisan voi nopeasti kääntää puolelta toiselle, jolloin kulkusuunta muuttuu. Koppaa tai ratasistuinta ei tarvitse tällöin kääntää. Kätevä ominaisuus esimerkiksi silloin, kun lumi pyryttää tai aurinko paistaa lapsen kasvoihin.

Travel system

Yleisnimitys lastenvaunuille tai –rattaille silloin, kun  rattaan runkoon  voidaan liittää auton turvakaukalo. Turvakaukalon liittämiseksi tarvitaan usein adapteri eli sovitin, jonka voi ostaa  lisävarusteena. Jotkut rattaat ja kaukalot sopivat myös sellaisenaan yhteen.
Tarkista rattaiden ja kaukalon yhteensopivuus aina ennen ostopäätöstä. Joihinkin rattaisiin sopii vain tietyn merkkinen kaukalo.

Puhkeamattomat / ilmakennorenkaat

Renkaat rakentuvat ns. ilmakennoista, eivätkä vaadi pumppaamista. Ilmakumirenkaita kevyemmät työnnettävät ja nostettavat, mutta saattavat kulua nopeammin.
Renkaat voivat olla myös täyskumia/-muovia. Tällaisia on esimerkiksi monissa matkarattaissa.

Ilmakumirenkaat

Ilmatäytteiset kumirenkaat, jotka vaativat ajoittain pumppausta. Saattavat myös puhjeta.
Usein joustavammat ja pehmeämmät, kuin puhkeamattomat ilmakennorenkaat.

Erillinen vaunukoppa

Vaunukoppa vaihdetaan ratasistuimen tilalle. Usein tällaisessa kopassa ei voi kantaa vauvaa, mutta joissain malleissa on ns. pikakiinnitys ja kantohihnat, jolloin kantaminenkin onnistuu.

Pehmeä kantokassi

Kantokassi asetetaan vaunujen/rattaiden ratasistuimeen. Pehmeä kantokassi voidaan useimmiten muuntaa myöhemmin ratasistuimessa käytettäväksi lämpöpussiksi/jalkapeitoksi. Nimestään huolimatta sisältää  kovan pohjalevyn ja muitakin tukia, jotka poistetaan, kun kassi muutetaan lämpöpussiksi.

Kova kantokassi

Pehmeää kantokassia hieman tukevampi kantokassi, joka sijoitetaan vaunujen/rattaiden ratasistuimeen. Soveltuu hyvin esim. vauvan matkasängyksi. Saattaa muuntua kovikkeet poistamalla myös lämpöpussiksi ratasistuimeen.

Lastenvaunujen ja rattaiden ryhmittely

Rattaat ja vaunut ryhmitellään yleensä käyttötarkoituksen ja ominaisuuksien mukaan.

Yhdistelmävaunut

toimivat niin makuuvaununa vauvalle, kuin rattaana taaperollekin. Näissä vaunuissa on joko erillinen vaunukoppa ja rastasistuin tai ratasistuimeen integroitava kantokassi.

Kuomurattaat

ovat tukevat ja mukavat rattaat istumaikäiselle. Monet kuomurattaat voi myös varustaa kantokassilla tai vaunukopalla yhdistelmävaunuiksi.

Matkarattaat

on tarkoitettu satunnaisempaan käyttöön ja ne taittuvat helposti kokoon joko sateenvarjomallisesti tai ns. salkkumallisesti.

Avorattaat

ovat useimmiten kuomuttomat, mutta matkarattaita tukevammat menopelit taaperolle.

Tuplarattaat

sopivat kaksosille tai eri ikäisille sisaruksille. Monet tuplarattaat voidaan varustaa kantokassilla vauvalle sopivaksi.

Juoksurattaat

soveltuvat nimensä mukaisesti vauhdikkaampaan menoon. Huomioithan, että kaikki kolmipyöräiset rattaat eivät välttämättä ole juoksurattaita.