Vaunusanastoa

 

Mitä  tarkoittaa heittoaisa tai travel system?
Vaunuviidakko  vilisee  erilaisia termejä, joiden kanssa ensikertalainen voi olla ihmeissään.

Heittoaisa/kääntöaisa

Vaunujen työntöaisan voi nopeasti kääntää puolelta toiselle, jolloin kulkusuunta muuttuu. Koppaa tai ratasistuinta ei tarvitse tällöin kääntää. Kätevä ominaisuus esimerkiksi silloin, kun lumi pyryttää tai aurinko paistaa lapsen kasvoihin.

Travel system

Yleisnimitys lastenvaunuille tai –rattaille silloin, kun  rattaan runkoon  voidaan liittää auton turvakaukalo. Turvakaukalon liittämiseksi tarvitaan usein adapteri eli sovitin, jonka voi ostaa  lisävarusteena. Jotkut rattaat ja kaukalot sopivat myös sellaisenaan yhteen.
Tarkista rattaiden ja kaukalon yhteensopivuus aina ennen ostopäätöstä. Joihinkin rattaisiin sopii vain tietyn merkkinen kaukalo.

Puhkeamattomat / ilmakennorenkaat

Renkaat rakentuvat ns. ilmakennoista, eivätkä vaadi pumppaamista. Ilmakumirenkaita kevyemmät työnnettävät ja nostettavat, mutta saattavat kulua nopeammin.
Renkaat voivat olla myös täyskumia/-muovia. Tällaisia on esimerkiksi monissa matkarattaissa.

Ilmakumirenkaat

Ilmatäytteiset kumirenkaat, jotka vaativat ajoittain pumppausta. Saattavat myös puhjeta.
Usein joustavammat ja pehmeämmät, kuin puhkeamattomat ilmakennorenkaat.

Erillinen vaunukoppa

Vaunukoppa vaihdetaan ratasistuimen tilalle. Usein tällaisessa kopassa ei voi kantaa vauvaa, mutta joissain malleissa on ns. pikakiinnitys ja kantohihnat, jolloin kantaminenkin onnistuu.

Pehmeä kantokassi

Kantokassi asetetaan vaunujen/rattaiden ratasistuimeen. Pehmeä kantokassi voidaan useimmiten muuntaa myöhemmin ratasistuimessa käytettäväksi lämpöpussiksi/jalkapeitoksi. Nimestään huolimatta sisältää  kovan pohjalevyn ja muitakin tukia, jotka poistetaan, kun kassi muutetaan lämpöpussiksi.

Kova kantokassi

Pehmeää kantokassia hieman tukevampi kantokassi, joka sijoitetaan vaunujen/rattaiden ratasistuimeen. Soveltuu hyvin esim. vauvan matkasängyksi. Saattaa muuntua kovikkeet poistamalla myös lämpöpussiksi ratasistuimeen.